Praktische informatie | startjaar 2024

Inleiding

Beste student,  

Welkom bij Mediacollege Amsterdam (MA). Hier zet je jouw eerste stap in de media. Of je nou wilt werken in de entertainmentwereld, de game-industrie, bij een ontwerpbureau of bij een reclamebureau; wij zorgen ervoor dat je straks als een pro voor de dag komt.  
Bij  MA bereiden we je goed voor op je toekomst. Je werkt nauw samen met je medestudenten aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Zo leer je praktijkgericht de verschillende beroepen en mogelijkheden kennen. Dat is belangrijk om straks jouw eigen plek in de mediabranche te veroveren. Een plek die past bij jouw karakter, toekomstdromen en talenten.  
 
Op deze website vind je alle nuttige informatie over je opleiding. We wensen je veel leerplezier! 
De medewerkers van Mediacollege Amsterdam 1 | Voorzieningen

MA-pas  
Je krijgt een MA-pas. Die is gekoppeld aan je MA-account. Je kunt daarmee printen en lokalen openen. Bovendien krijg je met je MA-pas korting bij verschillende winkels, musea, theaters, concerten en bioscopen. Als je de pas verliest, kun je een nieuwe aanvragen bij de receptie. Dat kost € 15,-.  

Printen en kopiëren   
Om te printen of te kopiëren, kun je saldo op je MA-account laden. Dat kan elke schooldag tussen 09:00 en 16:00 uur bij de receptie. Via het draadloos netwerk kun je de printers in school gebruiken. We streven wel naar zo weinig mogelijk papierverbruik. De printers zijn ook kopieerapparaten. Je vindt ze op elke afdeling.   

Kluisjes  
Je kunt via de receptie een kluisje regelen. Daarvoor betaal je € 15,- borg. Dat geld krijg je terug als je de originele sleutels weer inlevert.   

Toegankelijkheid bij een lichamelijke beperking 
Heb je een lichamelijke beperking? Met je MA-pas kun je toegang krijgen tot de lift en speciale toiletten. Bij de receptie kun je dat regelen.   

Op de Contactweg 36 zijn alle ruimtes toegankelijk voor rolstoelen. Heb je nog iets anders nodig? Bijvoorbeeld een aangepast rooster? Bespreek dat dan met je studieloopbaanbegeleider.  


2 | Wie wat waar

Servicedesk  
Receptionist  
De receptionist bij de hoofdingang beantwoordt algemene vragen, ontvangt bezoekers en waarschuwt hulpverleners als dat nodig is. Bij de receptie is een EHBO-kist en AED aanwezig. Je kunt daar ook saldo opladen voor het betaald printen.  
  
Facilitaire dienst/conciërges  
De conciërges zorgen voor het onderhoud van de gebouwen en terreinen. Zij houden toezicht op veiligheid. Zij onderhouden de kopieerapparaten, beheren de kluisjes en nog veel meer. Als je een conciërge nodig hebt, dan loop je naar de receptie bij de hoofdingang. 

ICT-helpdesk  
Heb je hulp nodig met het netwerk of met computerapparatuur? Kom dan langs bij de ICT-helpdesk in de hal van de Contactweg. Online vragen stellen kan ook via TopDesk. 

Studentenadministratie
Kun je bereiken via studentenadministratie@ma-web.nl voor:

 • Vragen over je inschrijving
 • Adreswijzigingen
 • Algemene vragen over DUO

Kantine: de MA Lunch  
Op de Contactweg is een kantine -de MA Lunch- en die is geopend:  

 • Maandag t/m donderdag: 09:00 – 15:30 uur 
 • Vrijdag: 09:00 – 14:00 uur. 

Financiële administratie 
Eén van de taken van de financiële administratie is het versturen en innen van de rekeningen voor studenten. Voor informatie over deze rekeningen kun je via je Slb’er terecht bij de financiële administratie. 

Overige ondersteunende diensten 
Contact met onderstaande diensten loopt meestal via je studieloopbaanbegeleider of de opleidingsmanager. De ondersteunende diensten zijn: 

 • Studentenadministratie 
 • Examenbureau 
 • Roosterbureau 
 • Intakebureau 
 • Onderwijsontwikkeling en Kwaliteit 
 • Trajectbureau 
  • Instroom 
  • Zorg- en Advies Team (ZAT) 
  • Decanaat 
  • Verzuimbureau 

MA Studentenraad  
MA heeft een studentenraad. Die bestaat uit zeven studenten van Mediacollege Amsterdam. Zij vertegenwoordigen alle MA-studenten. De MA Studentenraad denkt en praat mee op bestuursniveau, onder andere over hoe het onderwijs en het studentenwelzijn kan verbeteren. Heb jij een idee, suggestie, tip, klacht, droom, wens of wil je met de Studentenraad in gesprek? Mail dan naar studentenraad@ma-web.nl. Je kunt ze ook volgen op Instagram.  


3 | Lestijden – Jaarplanning – Vakantierooster

Lestijden
9.00 – 18.00 uur    
Ochtendpauze
11.00 – 11.15 uur
Grote pauze
13.15 – 13.45 uur
Middagpauze
15.45 – 16.00 uur
Lesperiode      
Eerste lesdag      Maandag 2 september 2024, kijk voor het introductieprogramma bij jouw opleiding. 
Laatste lesdagVrijdag 11 juli 2025
Start schooljaar 25-26Maandag 1 september 2025
Vakanties      
HerfstvakantieMaandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november 2024
KerstvakantieMaandag 23 december 2024 t/m vrijdag 3 januari 2025
VoorjaarsvakantieMaandag 17 februari t/m vrijdag 21 februari 2025 
Goede Vrijdag en Tweede PaasdagVrijdag 18 april 2025 en maandag 21 april 2025 
MeivakantieMaandag 28 april t/m maandag 5 mei 2025 (Bevrijdingsdag) 
HemelvaartDonderdag 29 mei 2025 en vrijdag 30 mei 2025 
Tweede PinksterdagMaandag 9 juni 2025
ZomervakantieMaandag 14 juli t/m vrijdag 29 augustus 2025 

4 | Ziekmelden – Absentie

We willen natuurlijk dat je zoveel mogelijk aanwezig bent. Eventuele meldingen van afwezigheid doe je zo snel mogelijk.

Ziekmelden, tandarts en medische afspraken geef je door in Magister, via de app of de website.

Bekijk dit filmpje voor uitleg: Uitleg Afwezig melden via Magister
 
Let op! 

 • Meld je altijd ziek vóór aanvang van jouw eerste les. Als je dit later doet, sta je vermeld als ongeoorloofd afwezig.  
 • Als je jonger bent dan 18 jaar, mogen alleen jouw ouders of verzorgers je ziek of afwezig melden.  
 • Check regelmatig jouw Magister. Jij bent zelf verantwoordelijk of de aanwezigheidsregistratie klopt. 


5 | Informatie en communicatie

Je krijgt als student een MA-account met een e-mailadres (studentnummer@ma-web.nl). Dit is het enige e-mailadres dat we gebruiken om met jou te communiceren. Jouw MA-account geeft toegang tot het schoolnetwerk en de andere communicatiemiddelen die je nodig hebt. Verder kun je onderstaande sites gebruiken: 

Ma-Live    Hier lees je wat er gebeurt op het Mediacollege Amsterdam  
MagisterHet actuele rooster en jouw gegevens zoals je aanwezigheid 
EducatorModule-informatie, lesmateriaal en voortgangsresultaten
welkombijma.nlWebsite voor nieuwe studenten 
ma-web.nl  Hier vind je publieke informatie over MA 
ma.topdesk.netVoor al je vragen over ICT 

Mediacollege sociale media

Volg ons via onze social-media-kanalen. Veel studenten werken met ons mee aan onze naamsbekendheid. Wil je meedoen en helpen bij onze campagnes voor bijvoorbeeld onze Open Dagen? Meld je dan aan via: communicatie@ma-web.nl 

Communicatie met ouders/verzorgers 

Als je nog geen 18 jaar bent, informeren we altijd je ouders of verzorgers over jouw studie en je resultaten. We kunnen hen uitnodigen voor een gesprek als dat nodig is. Of je ouders kunnen een gesprek met ons aanvragen via de studieloopbegeleider.  
 
Als je 18 jaar of ouder bent, communiceren we rechtstreeks met jou. We nemen dan geen contact meer op met je ouders of verzorgers zonder overleg met jou.  

Alle ouders krijgen een eigen inlogaccount voor Magister. Als je 18 jaar of ouder bent, moet je zelf een vinkje aanzetten om je ouders toegang te geven tot jouw gegevens.

Marketing & Communicatie 

Onze school heeft een afdeling Marketing & Communicatie. Deze afdeling is o.a. verantwoordelijk voor het werven van nieuwe studenten en het coördineren van de Open Dagen. Zij zorgen ervoor dat alle MA-communicatiemiddelen dezelfde huisstijl hebben. Als je middelen bedenkt of ontwikkelt voor MA, moet je altijd de regels van het huisstijlhandboek gebruiken. Je docent weet waar dit te vinden is op ons intranet (MA Plein). 

De afdeling Marketing & Communicatie beheert ook de social-media-kanalen en de meeste online platforms van MA. Als je vragen hebt, of als je een bijdrage wilt leveren aan de MA-campagnes, dan kan je het team bereiken via communicatie@ma-web.nl, of loop even langs op de tweede etage bij kamer: C.2.55.  

Zoals je je kunt voorstellen, wordt er in en om onze gebouwen veel gefilmd en gefotografeerd. We kunnen beelden gebruiken in onze marketing- en communicatie-activiteiten, tenzij anders nadrukkelijk is afgesproken. 


6 | Overig

Studiefinanciering 
Als je een mbo-opleiding volgt, heb je tot je 30e recht op studiefinanciering. Die bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een reisproduct voor de ov-chipkaart en een lening. 

Voorwaarden 
Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering, moet je tussen de 18 en 30 jaar zijn. Als je jonger bent dan 18, dan heb je alleen recht op een reisproduct voor studenten. Ga voor meer informatie over de voorwaarden voor studiefinanciering naar de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).  

Je kunt ook een aanvullende beurs aanvragen, dan berekent DUO of je daar recht op hebt. Aanvragen is makkelijk. Je kan dat nog met terugwerkende kracht doen tot aan het begin van het schooljaar. Meer informatie over de aanvullende beurs >> 

Betalingsregeling  

Ben je jonger dan 18 jaar en hebben jouw ouders of verzorgers niet genoeg geld voor de leermiddelen die je nodig hebt? Dan is er een regeling van MA en het ministerie van OCW.