1. Jouw opleiding – Medewerker creatieve productie

cohort 2023

1.1 Wat kun je verwachten van je opleiding?

Waar word je voor opgeleid? 
In de opleiding maak je kennis met de drie uitstroomrichtingen Dtp, Sign en Productpresentatie. Daarna ga je je in een van deze richtingen specialiseren. Je leert werken met ontwerpsoftware en met diverse materialen. Ook typografie, kleurenleer en computertechniek komen aan bod. Daarnaast leer je hoe je met klanten omgaat, deadlines kunt behalen en oplossingen voor problemen kunt vinden. Ook ga je stagelopen. Zo word je breed opgeleid en uiteindelijk studeer je af in de richting van jouw keuze. 

Waar ben je als opleiding uniek in? 
Als medewerker creatieve productie moet je oog voor detail en kwaliteit hebben, flexibel kunnen omgaan met wijzigingen en in staat zijn om onder tijdsdruk te werken. Je werkt vooral uitvoerend. Vaktechnische kennis en organisatorische kwaliteiten zijn van groot belang, evenals kunnen samenwerken met anderen. Ook houd je van afwisseling en praktisch bezig zijn. 

Wat zeggen studenten over de opleiding?

Gently, student Medewerker creatieve productie
‘Bij deze opleiding kan ik laten zien hoe creatief ik ben. Ik moest bijvoorbeeld voor een bloemenzaak een logo ontwerpen. Dat vond ik heel leuk, want ik mocht zelf de kleuren bepalen en hoe het logo eruit zou zien. Hierna ga ik een vervolgopleiding doen, zodat ik een eigen bedrijf kan beginnen voor het maken van websites.’

Wat zijn typerende stagebedrijven? 
Stagelopen kun je bij drukkerijen, ontwerpbureaus, reclamestudio’s, copyshops, grafimediabedrijven of grote bedrijven met een eigen vormgeefafdeling. Maar ook bedrijven in de sign-branche en winkels komen veel voor.  

Hoe ziet een week eruit
Alle opleidingen bij Ma verlopen in vijf fasen: oriëntatie, basis, verdieping, stage en examen. Je leert alle onderdelen van het grafische productieproces kennen. Ook leer je nauwkeurig en veilig werken. Beroepsgerichte vakken zijn: print, web, drukken, nabewerken, grafisch productieproces, product presentatie en sign. Daarnaast krijg je natuurlijk les in Nederlands, Engels en rekenen. 

Opdrachten die je krijgt maak je zelfstandig of je werkt samen met medestudenten aan projecten en je aan het eind van een module presenteer je de beroepsproducten die je gemaakt hebt.  


1.2 Studieprogramma

Jouw studieprogramma voor de opleiding Medewerker creatieve productie is gebaseerd op het kwalificatiedossier Medewerker productpresentatie met crebonummer 25810. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma. 

Kerntaak 1 | Realiseert de uitvoering van het ontwerp
Bereidt de werkzaamheden voor
Maakt presentatiematerialen en zoekt deze uit
Maakt grafische toepassingen
Fabriceert en monteert onderdelen
Voert logistieke werkzaamheden uit
Richt de locatie in
Levert het product op
Demonteert het product en voert opruimwerkzaamheden uit

Keuzedelen
Je krijgt in je opleiding naast de vaste lesprogrammaonderdelen te maken met keuzedelen. Je wordt bijtijds geïnformeerd over de keuzes die je kunt maken. Deelname aan keuzedelen is verplicht voor het behalen van je diploma.

Dit is de studiegids voor je opleiding. In de algemene Mediacollege-studiegids vind je antwoord op jouw algemene vragen over studeren bij Ma.