1. Jouw opleiding – Signspecialist

cohort 2022

1.1 Wat kun je verwachten van je opleiding?

Waar word je voor opgeleid? 
In de opleiding maak je kennis met verschillende sign-uitingen, bijvoorbeeld het bedrukken van textiel, het maken van stickers, lasergraveren en mokken bedrukken. Je leert werken met Adobe pakketten zoals Illustrator, Photoshop en InDesign en je krijgt lessen waarbij onder andere typografie en kleurenleer aan bod komen.  
We helpen je om offertes, calculaties en een bedrijfsplan te maken zodat je na het behalen van je diploma een eigen bedrijf kunt opstarten. Je leert omgaan met klanten en deadlines halen en je leert probleemoplossend te werk te gaan. Tijdens het stagelopen leer je de fijne kneepjes van het vak nog beter beheersen. In die stageperiode ben je nog 1 dag per week op school en word je voorbereid op je examens.  

Waar is de opleiding Signspecialist uniek in? 
De opleiding Signspecialist is een kleine opleiding, dat betekent dat er veel aandacht voor je is. Er is een veilige en prettige sfeer waarbij iedereen elkaar kent en iedereen er mag zijn. Als signspecialist overleg je veel met je collega’s en andere partijen, zoals vormgevers en klanten. Daarom moet je goed kunnen communiceren. Zelf initiatief nemen is voor jou geen enkel probleem. Verder moet je nauwkeurig zijn, flexibel kunnen omgaan met tussentijdse wijzigingen en in staat zijn om onder tijdsdruk te werken. Vaktechnische kennis en organisatorische kwaliteiten zijn van groot belang. 

Wat zeggen studenten over de opleiding?

Marit, derdejaars student Signspecialist:
“Deze opleiding was precies wat ik nodig had om mezelf te leren kennen. Ik heb super veel geleerd de afgelopen jaren. Het leukste vond ik het om alle programma’s onder de knie te krijgen met leuke opdrachten waar je al je creativiteit op los kan laten gaan. Het derde jaar (stagejaar) loop je stage bij een signbedrijf en in dit jaar heb ik zo ontzettend veel geleerd hoe het allemaal gaat in een echt signbedrijf. Van contact met de klant tot het zelfstandig opdrachten uitwerken voor het bedrijf.”
Wycke, eerstejaars student Signspecialist:
“De opleiding signspecialist is heel groot en heel uitgebreid op verschillende vlakken. Ik leer covers van albums, stickers en belettering ontwerpen en ik werk ze ook gelijk uit! Ik denk dat dat ook het mooie is aan deze beroepsopleiding: de uitwerking. Alles wat je daadwerkelijk ontwerpt of maakt – en of dat nou op de computer of fysiek is – je werkt alles echt uit. Daardoor kun je ook echt creatief te werk gaan. Wanneer je hoofd uit elkaar spat vanwege alle overrompelende ideeën krijg je ook de kans om ze echt uit te werken dus. Je creativiteit kun je hier absoluut kwijt! Laatst heb ik ook een lichtbak en een brochure gemaakt, en zo kan ik het lijstje helemaal afgaan. Ik ben blij dat ik deze beroepsopleiding gekozen heb, je bent eigenlijk constant bezig met je hobby en om daar later je geld mee te verdienen is alleen maar speciaal. Ik ga heel veel hebben aan deze opleiding en heel ver komen hier mee. Daar geloof ik in.”

Wat zijn typerende stagebedrijven? 
Je kunt stagelopen bij een carwrapping bedrijf, wagenpark signing, interieur signing (zoals keukens wrappen) of digital signing.  

Hoe ziet een week eruit
Alle opleidingen bij Ma verlopen in vijf fasen: oriëntatie, basis, verdieping, stage en examen. Je leert alle onderdelen van het grafische productieproces kennen. Ook leer je nauwkeurig en veilig werken. Beroepsgerichte vakken zijn: signlessen, printen en nabewerken, grafische productieprocessen en de Adobe pakketten. Daarnaast krijg je natuurlijk les in Nederlands, Engels en Rekenen. 

Opdrachten die je krijgt maak je zelfstandig of je werkt samen met medestudenten aan projecten (uit de beroepspraktijk). 


1.2 Studieprogramma

Jouw studieprogramma voor de opleiding Signspecialist is gebaseerd op het kwalificatiedossier Signmaking met crebonummer 23258. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma. 

Basisdeel | Kerntaak 1
Vervaardigt sign(deel)producten
Bereidt werkzaamheden voor
Bereidt opdracht digitaal voor
Plot, print, graveert en/of freest opdracht
Werkt sign(deel)producten af en assembleert
Maakt sign(deel)producten transportklaar
Voert bestands- en opslagbeheer uit
Voert opruimwerkzaamheden uit

Basisdeel | Kerntaak 2
Monteert signmateriaal
Voert transportwerkzaamheden uit
Bereidt montage voor
Monteert sign(deel)producten
Levert sign(deel)producten op

Profieldeel | Kerntaak 1
Maakt een ontwerp
Stelt plan van aanpak op
Maakt ontwerp
Levert ontwerp op
Maakt technisch ontwerp
Voert bestands- en opslagbeheer uit

Profieldeel | Kerntaak 2
Voert praktische projectleiding uit   
Bereidt project voor
Stuurt medewerkers aan
Begeleidt nieuwe medewerkers/leerlingen
Bewaakt kwaliteit en voortgang project
Levert project op

Profieldeel | Kerntaak 3
Voert activiteiten uit op het gebied van bedrijfsvoering
Ziet kansen en benut mogelijkheden om het werk te optimaliseren
Zet netwerk in en promoot het bedrijf en haar diensten
Stelt calculaties en offertes op
Houdt relevante administratie bij
Koopt materialen en middelen in

Keuzedelen
Je krijgt in je opleiding naast de vaste lesprogrammaonderdelen te maken met keuzedelen. Deelname aan keuzedelen is verplicht voor het behalen van je diploma.

Dit is de studiegids voor je opleiding. In de algemene Mediacollege-studiegids vind je antwoord op jouw algemene vragen over studeren bij Ma.