1. Jouw opleiding – Podium- en evenemententechnicus

cohort 2022

1.1 Wat kun je verwachten van je opleiding?

Opleiding Podium- en evenemententechniek (niveau 4)
Geen voorstelling, festival, concert of bedrijfspresentatie kan zonder techniek. Belichting, geluidseffecten, achtergrondprojecties en camerabeelden ondersteunen het optreden en bepalen voor een groot deel de sfeer. Als podium- en evenemententechnicus zorg jij ervoor dat het geluid perfect klinkt, het podium goed is uitgelicht en dat de voorstelling strak en veilig verloopt. Jij weet het publiek te vermaken en verbazen door middel van licht, beeld, geluid en decors. Je geeft artiesten de technische ondersteuning die ze nodig hebben bij hun optreden. En je draagt bij aan de beleving die festivalbezoekers krijgen als ze over een festivalterrein lopen en concerten bijwonen. Kortom, je brengt sfeer. En je geeft artiesten de ondersteuning die ze nodig hebben om te kunnen schitteren. 

Jouw toekomst in de techniek kan nog vele kanten op en hangt af van jouw interesse, creativiteit en ambitie. Een schijnwerper kan schijnen op een cabaretier, maar ook op een operazanger, een frontman van een rockband of een park waar een evenement plaatsvindt in feeëriek licht. 

Je kijkt niet alleen naar de techniek, je bent ook geïnteresseerd in wat je er mee kunt. Je leert bij het Mediacollege Amsterdam (Ma) de vertaalslag te maken tussen concept, vormgeving en techniek. 

Opleiding (medewerker) Podium- en evenemententechniek (niveau 2 of 3)
Geen voorstelling, festival, concert of bedrijfspresentatie kan zonder techniek. Belichting, geluidseffecten, achtergrondprojecties en camerabeelden ondersteunen het optreden en bepalen voor een groot deel de sfeer. Als medewerker podium- en evenemententechnicus zorg jij ervoor dat de benodigde techniek op de juiste plek staat en aangesloten kan worden. Je geeft artiesten de technische ondersteuning die ze nodig hebben bij hun optreden. En je draagt bij aan de beleving die festivalbezoekers krijgen als ze over een festivalterrein lopen en concerten bijwonen. Kortom, je brengt sfeer. En je geeft artiesten de ondersteuning die ze nodig hebben om te kunnen schitteren. 

Jouw toekomst in de techniek kan nog vele kanten op en hangt af van jouw interesse, creativiteit en ambitie. Een schijnwerper kan schijnen op een cabaretier, maar ook op een operazanger, een frontman van een rockband of een park waar een evenement plaatsvindt in feeëriek licht. 


1.2 Studieprogramma

Opleiding Podium- en evenemententechniek (niveau 4)
Jouw studieprogramma voor de opleiding PET is gebaseerd op het kwalificatiedossier met crebonummer 25798. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma. 

Verdiepen en specialiseren  
Elke student kan zich specialiseren op het gebied van geluid, licht, rigging of beeld. Dit kan door het kiezen van keuzedelen maar ook door tijdens de projecten de rol van bijvoorbeeld een lichttechnicus te nemen.  

Opleiding (medewerker) Podium- en evenemententechniek (niveau 2 of 3)
Jouw studieprogramma voor de opleiding PET is gebaseerd op het kwalificatiedossier met crebonummer 25799. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma. 


 Keuzedelen 
Je krijgt in je opleiding naast de vaste lesprogrammaonderdelen te maken met keuzedelen. Je wordt bijtijds geïnformeerd over de keuzes die je kunt maken. Deelname aan keuzedelen is verplicht voor het behalen van je diploma. 

Wanneer je tijdens je opleiding merkt dat het gekozen niveau om wat voor reden dan ook niet bij je past, bestaat de mogelijkheid om de opleiding op niveau 3 af te ronden. Zo’n besluit wordt altijd in samenspraak met je studieloopbaanbegeleider en de begeleidingscoach genomen. 

Dit is de studiegids voor je opleiding. In de algemene Mediacollege-studiegids vind je antwoord op jouw algemene vragen over studeren bij Ma.