cohort 2020

1.1 Wat kun je verwachten van je opleiding?

Waar word je voor opgeleid
Signspecialisten (ook wel signmakers genoemd) ontwerpen en maken allerlei soorten signproducten. Het gaat om producten die je elke dag op straat en in gebouwen tegenkomt en die informatie verschaffen. Denk bijvoorbeeld aan bewegwijzering, lichtreclame, billboards en spandoeken, maar ook vlaggen, naambordjes en autoreclame. De signmaker ontwerpt signproducten, bereidt deze digitaal voor, bedient apparatuur, werkt signproducten af en monteert het materiaal op locatie.

Waar ben je als opleiding uniek in
Signspecialist is een dynamisch beroep met gevarieerde werkzaamheden. De ene dag verzorg je de belettering van een winkelgevel, de volgende dag maak je een spandoek of een beursstand voor een internationale onderneming. Dus wil je in de toekomst een creatieve en gevarieerde baan, dan is de opleiding Signspecialist iets voor jou.

Wat zeggen studenten over de opleiding
Michael, student Signspecialist ‘Ik zit niet graag urenlang achter de computer, ben graag met mijn handen bezig. Tijdens de opleiding Signspecialist gebruik je eerst je fantasie achter de computer. Daarna ga je je eigen ontwerpen, uitprinten en opplakken. Bijvoorbeeld een bordje voor een hotel of bedrukking voor een t-shirt.’

Wat zijn typerende stagebedrijven
Signbedrijven, van Autobelettering tot winkelinterieur

Hoe ziet een week eruit
Als signspecialist maak je niet alleen signproducten maar je maakt ook de technische ontwerpen hiervoor. En je geeft leiding aan projecten, waarbij je ervoor zorgt dat deze projecten binnen de gestelde tijd en het budget worden afgerond. Daarbij stuur je andere medewerkers aan. Tijdens de opleiding verdiep je dan ook steeds meer je vaardigheden en kom je veel te weten over ontwerpen, leidinggeven, organiseren en plannen. Verder krijg je ook praktijkles in druktechnieken en DTP, waarbij je lekker met je handen aan het werk gaat. Als signpsecialist maak je dus niet alleen kennis met signtechnieken, maar ook met de vakgebieden Printmedia en DTP. Opdrachten die je krijgt maak je zelfstandig of je werkt samen met medestudenten aan projecten (uit de beroepspraktijk).


1.2 Studieprogramma

Jouw studieprogramma voor de opleiding Signspecialist is gebaseerd op het kwalificatiedossier Signmaking met crebonummer 25634. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma.

Kerntaak 1
Vervaardigt sign(deel)productenBereidt werkzaamheden voor
Bereidt opdracht digitaal voor
Plot, print, graveert en/of freest opdracht
Werkt sign(deel)producten af en assembleert
Maakt sign(deel)producten transportklaar
Voert bestands- en opslagbeheer uit
Voert opruimwerkzaamheden uit
Kerntaak 2
Monteert signmateriaalVoert transportwerkzaamheden uit
Bereidt montage voor
Monteert sign(deel)producten
Levert sign(deel)producten op

Profieldeel 3: Signspecialist

Kerntaak 1
Maakt een ontwerpStelt plan van aanpak op
Maakt ontwerp
Levert ontwerp op
Maakt technisch ontwerp
Voert bestands- en opslagbeheer uit
Kerntaak 2
Voert praktische projectleiding uitBereidt project voor
Stuurt medewerkers aan
Begeleidt nieuwe medewerkers/leerlingen
Bewaakt kwaliteit en voortgang project
Levert project op
Kerntaak 3
Voert activiteiten uit op het gebied van bedrijfsvoeringZiet kansen en benut mogelijkheden om het werk te optimaliseren
Zet netwerk in en promoot het bedrijf en haar diensten
Stelt calculaties en offertes op
Houdt relevante administratie bij
Koopt materialen en middelen in

Keuzedelen
Je krijgt in je opleiding naast de vaste lesprogrammaonderdelen te maken met keuzedelen. Je wordt bijtijds geïnformeerd over de keuzes die je kunt maken. Deelname aan keuzedelen is verplicht voor het behalen van je diploma.

Klik hier als je de rest van de studiegids wil lezen.