cohort 2020

1.1 Wat kun je verwachten van je opleiding?

Waar word je voor opgeleid?  
Als student Software Developer leer je websites, games, apps, web- en software applicaties te programmeren en te onderhouden. We leiden je op tot een professional die creatief is in het bedenken van oplossingen bij technische uitdagingen. Je leert daarnaast ook de basis van digitale vormgeving en conceptontwikkeling. Een product moet niet alleen goed werken, het moet ook aansluiten bij de vraag van de klant. Ook het idee erachter moet kloppen en het product moet er aantrekkelijk uitzien.  

Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op de beroepspraktijk leer je samenwerken en werken met opdrachtgevers. Je werkt volgens Agile ontwikkelmethoden zoals Scrum en je maakt gebruik van een professionele ontwikkelomgeving inclusief versiebeheer. We leren je goed met druk en tegenslagen omgaan en flexibel te zijn in deze razendsnel veranderende technologische wereld. Zo ben je straks helemaal klaar voor jouw rol als Software Developer! 

De markt staat te springen om developers, dus na het behalen van je diploma kan je direct aan de slag. Maar doorleren kan natuurlijk ook. Je kunt hierbij denken aan de hbo-opleidingen: Communicatie & Multimedia Design, Game Development of Informatica.

Beroepen waar je aan kunt denken 

Gamedeveloper​ Webdeveloper​ 
Mobile App Developer​ Software Engineer​ 
Front-end Developer​ Full Stack Developer​ 
Game Programmer Applicatie Programmeur​ 
Ethisch hacker​ Back-end Developer​ 
Product Designer​ Growth Hacker​ 
App Ontwikkelaar​ ZZP/ Freelance Developer​ 

Waarom is de opleiding Software Developer uniek? 
We vinden het erg belangrijk dat jij je als student thuis en veilig voelt bij de opleiding. De docenten zijn toegankelijk, bereid om met je mee te denken en je te ondersteunen als dat nodig is.

Tijdens de opleiding Software Developer kies je jouw eigen pad. In het eerste half jaar van de studie start iedere student met inhoudelijk dezelfde modules. Op deze manier zorgen wij ervoor dat elke student dezelfde basis heeft.

‘Modules 1e en 2e periode Leerjaar 1 Opleiding Software Developer’

Na een half jaar, in periode 3, krijg je de mogelijkheid om zelf modules te kiezen. Je kunt je vanaf dat moment richten op bijvoorbeeld Game Development of op de ontwikkeling van websites of apps.

‘Modules 3e periode Leerjaar 1 Opleiding Software Developer

Je werkt tijdens de opleiding samen in projecten met studenten van je eigen opleiding, maar ook met studenten van bijvoorbeeld de opleiding Game Artist of Mediavormgeving. Je krijgt ook de vrijheid je eigen projecten te realiseren.

Wat zeggen studenten over de opleiding? 
Back-end programming vind ik het leukste, want dan kun je de ‘achterkant’ van een site bouwen. Als er iets fout is, moet je dat uitzoeken, want je ziet het niet direct.’   

‘Wat ik leuk vind is dat je veel moet onthouden en dat je iets maakt wat je niet meteen ziet, je maakt een onderdeel van een game’. 

“You know you made a cool game when you are just as hyped as your players”

Wat zijn typerende stagebedrijven? 
Tijdens je opleiding kies je je eigen pad. Dit betekent dat studenten van de opleiding Software Developer bij verschillende soorten bedrijven stage kunnen lopen. Bedrijven waar je aan kunt denken zijn:  

MediabureausMobile game bedrijven
Entertainment Game bedrijven Software bedrijven  
Applied game bedrijven Webtechnologie bedrijven 
XR bedrijven Simulatie bedrijven 
Marketingbureaus Educatieve software bedrijven 
Indie game studio’s  Webbureaus 
Casual game bedrijvenDevelopment afdeling (non-) profit organisatie

Hoe ziet een week eruit?
Een schoolweek op de opleiding SD is afwisselend. Niet alleen is er afwisseling tussen theorie en praktijk, maar ook tussen individueel werken en samenwerken. Je zit dus niet alleen naar de uitleg van een docent te luisteren, je gaat vooral zelf aan de slag. Je gaat zelf experimenteren, onderzoeken en ontdekken. In een schoolweek worden verschillende units aangeboden. De units gaan niet alleen over programmeren, maar ook over beroepskennis, persoonlijke ontwikkeling, AVO en burgerschap.

We proberen de lessen zo betekenisvol mogelijk te maken door ze inhoudelijk goed op elkaar te laten aansluiten. In het begin lijken de lessen misschien allemaal losse puzzelstukjes, maar uiteindelijk zullen het bouwstenen blijken, waarmee je je eigen opleiding vormgeeft.

Wat kun je verwachten?  

“Maakt dit script jou nieuwsgierig?”

Je gaat bij de opleiding Software Developer veel programmeren. Dit moet jou wel echt aanspreken. In het begin zal dit lastig zijn en kom je veel technische uitdagingen tegen. Om die te overwinnen moet je samenwerken, vragen stellen, plannen, keuzes maken en vooral geloven in jezelf.

Als dit je lukt, ontdek je hoe boeiend de wereld van de Software Developer is! Je komt er snel achter hoe geweldig het is om bijvoorbeeld samen met andere opleidingen concepten te bedenken en hier samen een werkend product van te maken. Of met de kennis die je hebt te gaan experimenteren in een LAB en zo tot nieuwe technische inzichten te komen.

Het docententeam Software Developer staat voor je klaar om jou te helpen de beste keuzes te maken voor jouw eigen te bewandelen pad. We staan ook stil bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo begeleiden we je stap voor stap in je ontwikkeling naar beginnend professional Software Developer. Aan het einde van jouw opleiding zul je merken dat bedrijven staan te springen om een professional zoals jij!


1.2 Studieprogramma

Jouw studieprogramma voor de opleiding Software Developer is gebaseerd op het kwalificatiedossier Audiovisueel Specialist met crebonummer 25604. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma.

Kerntaak 1
Realiseert software  Plant werkzaamheden en bewaakt de voortgang
Ontwerpt software
Realiseert (onderdelen van) software
Test software
Doet verbetervoorstellen voor de software    
Kerntaak 2
Werkt in een ontwikkelteam  Voert overleg
Presenteert het opgeleverde werk
Reflecteert op het werk

Keuzedelen
Je krijgt in je opleiding naast de vaste lesprogrammaonderdelen te maken met keuzedelen. Je wordt bijtijds geïnformeerd over de keuzes die je kunt maken. Deelname aan keuzedelen is verplicht voor het behalen van je diploma.

Klik hier als je de rest van de studiegids wil lezen.