cohort 2020

1.1 Wat kun je verwachten van je opleiding?

Als student van de opleiding Ruimtelijk Vormgever aan het Mediacollege Amsterdam ontwerp én maak je alles wat je beleeft in een ruimte. Hierbij kan je denken aan de ruimte zelf, aan objecten in de ruimte, maar ook aan bijvoorbeeld geluid, beeld, licht of zelfs geur. In vier jaar leer jij jouw vaardigheden toe te passen binnen, maar zeker ook buiten bestaande kaders. Je krijgt basiskennis in bijvoorbeeld schilderen en bouwen, maar je gaat ook samen met studenten van andere opleidingen een digitale ruimtelijke beleving opzetten. Aan de ene kant sta je met je voeten in de verf, aan de andere kant zit je met je laptop in 3D software. Je werkt bij Ruimtelijk Vormgever in de digitale, maar ook veel in de fysieke wereld, deze combinatie maakt de opleiding uniek.

Jij bent als student bij RV volop betrokken bij en medeverantwoordelijk voor de invulling van je eigen opleiding; je neemt graag pro-actief de regie over je eigen ontwikkeling. Je bent een echte aanpakker en hebt aanleg voor plannen, organiseren, afstemmen, taakverdelen én je zorgt ervoor dat alles goed verloopt en netjes opgeruimd wordt.

Stage

Tijdens je opleiding loop je stage bij verschillende bedrijven. Aangezien jouw vaardigheden binnen verschillende branches in te zetten zijn, kan het type bedrijf erg verschillen per student. Hierbij kan je denken aan setdressen voor film en tv, productpresentatie in winkels of bijvoorbeeld stand design voor een festival of event. Maar ruimtelijke vormgeving gaat (zeker in deze tijd) verder dan dat. Zo hebben we het afgelopen jaar ook studenten gehad die hebben stagegelopen bij een bedrijf wat ruimtes inricht specifiek bedoelt voor Instagram.

Werken of doorstuderen?

Na je opleiding ben je breed inzetbaar, bijvoorbeeld als designer voor commerciële interieurs of evenementen, als commercieel stylist, setdresser of ruimtelijk vormgever. Je komt te werken bij een ontwerpbureau voor interior design, live communicatie of een (film)set of je gaat aan de slag als zelfstandige of freelancer.

Doorstuderen op het hbo kan ook, bijvoorbeeld bij de opleidingen Media & Graphic Design, Fashion & Product Design, Interieur Ontwerpen en Lifestyle & Design. Deze zijn te volgen bij ArtEZ, Willem de Kooning Academie, AMFI, Film Academie en diverse Hogescholen voor de Kunsten.

Liz, student Ruimtelijk vormgever
“De opleiding is heel breed, je kunt veel kanten op. Het afgelopen jaar heb ik geleerd hoe je met software moet werken zoals InDesign, Photoshop en Vectorworks. Het leuke vind ik dat je ook veel met je handen werkt. Hierna wil ik wel naar de Kunstacademie of het AMFI.”

Isabella Sentveld, student Ruimtelijk vormgever
“Tijdens de corona maatregelen probeerde de docenten alles nog steeds aan ons te leren, zonder dat we fysiek op school waren. Hiervoor maakten we meer gebruik van software, zoals Cinema 4D en Adobe Creative Cloud en kregen we les via videobellen. Ook gaven de docent ons mogelijkheden om dingen met de hand thuis te maken, hiervoor kregen we materiaal opgestuurd. Op deze manier zaten we niet alleen maar de hele dag achter een laptop, maar bleven we ook dingen met onze handen maken”.


1.2 Studieprogramma

Jouw studieprogramma voor de opleiding Ruimtelijk Vormgever is gebaseerd op het kwalificatiedossier Ruimtelijke vormgeving met crebonummer 25212. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma.

Kerntaak 1
Realiseert de uitvoering van het
ontwerp
1.1 Bereidt de werkzaamheden voor
1.2 Maakt presentatiematerialen en zoekt deze uit
1.3 Maakt grafische toepassingen
1.4 Fabriceert en monteert onderdelen
1.5 Voert logistieke werkzaamheden uit
1.6 Richt de locatie in
1.7 Levert het product op
1.8 Demonteert het product en voert opruimwerkzaamheden uit
Profiel Kerntaak 1
Maakt een ruimtelijk ontwerp1.1 Stelt een plan van aanpak op
1.2 Ontwikkelt een concept
1.3 Maakt een ontwerp
1.4 Visualiseert het ontwerp
1.5 Presenteert concept, ontwerp en/of visualisatie
1.6 Voert bestandsbeheer uit
Profiel Kerntaak 2
Voert praktische projectleiding uit2.1 Bereidt het project voor
2.2 Stuurt medewerkers en leerlingen aan en begeleidt hen
2.3 Bewaakt de kwaliteit en voortgang van het project
2.4 Levert het project op
Profiel Kerntaak 3
Voert ondernemerstaken uit3.1 Maakt een plan voor het starten van een eigen bedrijf
3.2 Stelt bedrijfsprocedures en -voorschriften op
3.3 Promoot het bedrijf en haar diensten
3.4 Stelt calculaties en offertes op
3.5 Houdt de administratie bij
3.6 Koopt materialen en middelen in

Keuzedelen
Je krijgt in je opleiding naast de vaste lesprogrammaonderdelen te maken met keuzedelen. Je wordt bijtijds geïnformeerd over keuzedelen die je bij Ruimtelijk vormgever gaat volgen en de eventuele keuzes die je hierin hebt. Deelname aan keuzedelen is verplicht voor het behalen van je diploma.

De keuzedelen zoals die hieronder staan hebben we gedraaid in studiejaar 2019-2020. Het zou goed kunnen dat de keuzedelen die jij straks zal volgen afwijken van onderstaand, daar de opleiding steeds bezig is zich te ontwikkelen naar het beroepenveld, waar bepaalde keuzedelen wellicht weer beter bij aansluiten.

Keuzedelen bij Ruimtelijk vormgever zoals gedraaid in 2019-2020:

Interactie met drie-dimensionale ruimte; dit keuzedeel stond aan het begin van het tweede leerjaar. Hierin gingen studenten het experiment aan met een ruimte en de mogelijkheden tot interactie daarmee.

Persoonlijk profileren; In het derde jaar startten de studenten met dit keuzedeel, wat gaat over: ‘Wie ben jij en waar wil jij jezelf verder in ontwikkelen?’ ‘Hoe komt dat tot uiting richting je stage?

Halverwege leerjaar 2 konden de studenten kiezen uit de onderstaande keuzedelen:

  • Fotostyling en visual merchandising
  • Corporate design

Klik hier als je de rest van de studiegids wil lezen.