cohort 2020

1.1 Wat kun je verwachten van je opleiding?

Gefeliciteerd, je bent toegelaten tot de opleiding Filmacteur.

Als jonge, startende acteur heb jij niet alleen een talent voor de creatieve sector, maar wil jij ook op jouw manier een invulling geven aan het acteervak. Want als je meerdere kwaliteiten hebt in deze sector, waarom zou je dan maar één ding doen? Filmacteur is natuurlijk het ultieme, maar het kunnen camera-acteren maakt je geschikt voor meerdere sectoren dan alleen de filmindustrie.

Dat is ook hoe dit diverse werkveld in elkaar zit: in de praktijk zijn er veel performers (net als veel docenten van deze opleiding) die als acteur zijn opgeleid, maar uiteindelijk veel breder werken zodat ze meer werkmogelijkheden hebben en zo hun kansen vergroten. Dus volg jouw fascinatie en zorg dat je straks veel verschillende dingen goed kan, die je binnen de creatieve sector op je eigen manier kan gaan combineren. 

Wij denken buiten de bestaande kaders.

Jij staat aan het begin van een reis en je weet nog niet wat je over jezelf en jouw vak gaat ontdekken. En wij kunnen niet wachten op samen met jou op avontuur te gaan. Om uit te vinden waar jouw krachten liggen en hoe je deze op een unieke en optimale manier met elkaar kunt verenigen in de verschillende uitstroomrichtingen (keuzedelen). Zodat jij jouw eigen plek kunt gaan veroveren in een werkveld dat breed, dynamisch en veranderlijk is.

Wij hebben ontzettend veel zin om samen met jou in die rollercoaster te stappen en wensen jou de komende jaren op Ma een groots avontuur toe!

Team Filmacteur

1.2 Studieprogramma

Jouw studieprogramma voor de opleiding Filmacteur is gebaseerd op het kwalificatiedossier Artiesten met crebonummer 25651. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma.

Kerntaak 1
Positioneert zich als professional in het werkveldProfileert zichzelf in de markt
Ontwikkelt en onderhoudt een professioneel netwerk
Organiseert zijn ondernemerschap
Kerntaak 2
Acteert in een professionele theater-  of filmproductie.Zorgt voor een optimale conditie
Onderhoudt en traint acteervaardigheden
Ontwikkelt materiaal voor de dramatische context van de voorstelling of film
Werkt onder leiding van een regisseur
Speelt in de theater- of filmproductie

Beroepshouding
Vier eigenschappen staan centraal in de opleiding. Een gedisciplineerde beroepshouding, omdat deze essentieel is om je de vaardigheden van een acteur eigen te maken en een fijne collega te zijn op de set. Zelfbewustzijn en reflectievermogen heb je nodig om over te komen zoals je over wilt komen voor en achter de camera en dat ook te kunnen sturen. En flexibiliteit, zodat je regisseerbaar en multi-inzetbaar bent, in elk genre, in iedere rol.

Keuzedelen
Je krijgt in je opleiding naast de vaste lesprogrammaonderdelen te maken met keuzedelen. Je wordt bijtijds geïnformeerd over de keuzes die je kunt maken. Deelname aan keuzedelen is verplicht voor het behalen van je diploma.

Voor de opleiding Filmacteur bieden we de volgende keuzedelen aan:
• Ondernemend gedrag (verplicht)
• Trainingsacteren
• Stemacteren

Klik hier als je de rest van de studiegids wil lezen.