cohort 2020

1.1 Wat kun je verwachten van je opleiding?

Waar word je voor opgeleid?
Elke media-uiting, of het nou een poster is, een advertentie, website of een brochure, heeft als doel mensen iets mee te delen. Een mediavormgever bedenkt de uiting (tekst en afbeeldingen) maar daarna moet dit idee nog worden uitgewerkt tot een product. Ook moet het met software (zoals Photoshop, Illustrator, InDesign en Dreamweaver) op worden gemaakt zodat het gedrukt, geprint of online geplaatst kan worden. DTP staat voor Desk Top Publishing en is het voorbereiden, bewerken en opmaken van bestanden voor drukwerk en publicatie op internet. Als jij de spil in dit proces wilt zijn of de expert die mooie ideeën kan vertalen naar een perfect eindresultaat, dan is de opleiding Allround DTP-er op niveau 3 echt iets voor jou. Je krijgt dan de perfecte opstap en de noodzakelijke basis voor als je verder wilt in dit vak

Waar zijn wij uniek in?
Bijna altijd worden media-uitingen via verschillende media tegelijk verzonden (crossmediaal). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tv-programma waarop je kunt reageren via een website of app of aan uitingen op sociale media. Ook is de snelheid steeds belangrijker bij het overbrengen van een boodschap. Al deze technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat het werkveld steeds groter en diverser wordt. Er zijn dus mensen nodig die up-to-date kennis en vaardigheden hebben om media-uitingen op de juiste manier uit te werken. Dit alles leer je bij de opleiding Allround DTP-er. Na je opleiding heb je dan ook een goede kans op het vinden van een baan of door te stromen naar andere opleidingen die gerelateerd zijn aan de opleiding DTP.

Wat zeggen studenten over de opleiding?
Willemijn, student Allround mediamaker ‘Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. Om dingen te schetsen en uit te werken die ik in mijn hoofd heb. Hierna wil ik doorleren en de opleiding Mediavormgever gaan doen.’

Wat zijn typerende stagebedrijven?
Stage kan je lopen bij drukkerijen, ontwerpbureaus, reclamestudio’s, copyshops, grafimediabedrijven of grote bedrijven met een eigen vormgeefafdeling.

Hoe ziet een week eruit?
Alle opleidingen bij Ma verlopen in vijf fasen: oriëntatie, basis, verdieping, stage en examen. n het begin van je opleiding leer je hoe grafische producten tot stand komen. Daarna leer je hoe je deze moet voorbereiden en opmaken. Ook de realisatie van websites maakt deel uit van de opleiding. Je leert alle ins en outs van verschillende softwareprogramma’s om tekst en beeld te bewerken voor diverse toepassingen. Aan jou de taak om deze onderdelen te combineren tot een mooie lay-out en een technisch verantwoord product. Verder krijg je ook praktijkles in grafische- en signtechnieken, waarbij je lekker met je handen aan het werk gaat. Als DTP-er maak je dus niet alleen kennis met DTP, maar ook met de vakgebieden Printmedia en Sign. Natuurlijk ga je ook op stage om praktijkervaring op te doen. Opdrachten die je krijgt maak je zelfstandig of je werkt samen met medestudenten aan projecten (uit de beroepspraktijk).


1.2 Studieprogramma

Jouw studieprogramma voor de opleiding Mediamaker (Allround DTP-er) is gebaseerd op het kwalificatiedossier Mediamaken met crebonummer 25592. Dit dossier vind je op de website www.kwalificatiesmbo.nl. In zo’n kwalificatiedossier vind je de belangrijkste taken die bij het beroep horen, oftewel de kerntaken. De handelingen die je voor een kerntaak uitvoert zijn werkprocessen. In de onderwijscatalogus in Educator kun je terecht voor het meest actuele lesprogramma.

Kerntaak 1
Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de media-uitingBespreekt de opdracht voor de media-uiting
Organiseert de werkzaamheden voor de media-uiting
Maakt een voorstel voor de realisatie van de media-uiting
Kerntaak 2
Realiseert de media-uitingVerzamelt en bewerkt content voor de media-uiting
Maakt de media-uiting op, inclusief technische specificaties
Rondt de opdracht voor de media-uiting af

Keuzedelen
Je krijgt in je opleiding naast de vaste lesprogrammaonderdelen te maken met keuzedelen. Je wordt bijtijds geïnformeerd over de keuzes die je kunt maken. Deelname aan keuzedelen is verplicht voor het behalen van je diploma.

Klik hier als je de rest van de studiegids wil lezen.