Praktische informatie | startjaar 2023

Inleiding

Beste student, 
Welkom bij het Mediacollege Amsterdam (MA). Hier zet je jouw eerste stappen in de media. Een wereld die nooit saai is. Waar technologie zich snel ontwikkelt en waar beroepen steeds veranderen.

Bij het MA bereiden we je goed voor op deze toekomst. Je werkt samen met je medestudenten aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Zo leer je heel praktijkgericht de verschillende beroepen en mogelijkheden kennen. Dat is belangrijk om straks jouw eigen plek in de mediabranche veroveren. Een plek die past bij jouw karakter, toekomstdromen en talenten. 

Op deze website vind je alle nuttige informatie over je opleiding. We wensen je veel leerplezier!
De medewerkers van het Mediacollege Amsterdam



1 | Voorzieningen

MA-pas 
Je krijgt een MA-pas. Die is gekoppeld aan je MA-account. Je kunt daarmee printen, de lift gebruiken of lokalen openen. Als je de pas verliest, kun je een nieuwe aanvragen. Dat kost €15.

Printen en kopiëren 
Om te printen of kopiëren, kun je saldo op je MA-account laden. Dat kan elke schooldag tussen 09:00 en 16:00 uur bij de receptie. Via het draadloos netwerk kun je de printers in school gebruiken. Deze printers zijn ook kopieerapparaten. Je vindt ze op elke afdeling.  

Kluisjes 
Je kunt via de receptie een kluisje regelen. Daarvoor moet je €15 borg betalen. Dat geld krijg je terug als je de originele sleutels weer inlevert.  

Toegankelijkheid bij een lichamelijke beperking
Heb je een lichamelijke beperking? Met je MA-pas kun je toegang krijgen tot de lift en speciale toiletten. Bij de receptie kun je dat regelen.  

Op de Contactweg zijn alle ruimtes toegankelijk voor rolstoelen. De Factory is alleen op de begane grond toegankelijk. Heb je nog iets anders nodig? Bijvoorbeeld een aangepast rooster? Bespreek dat dan met je studieloopbaanbegeleider. 


2 | Wie wat waar

Servicedesk 
Receptionist 
De receptionist(e) beantwoordt de telefoon, beantwoordt algemene vragen, ontvangt bezoekers en waarschuwt hulpverleners als het nodig is. Bij de receptie is een EHBO-kist en AED aanwezig. Je kunt daar ook saldo opladen voor het betaald printen. 
 
Facilitaire dienst/conciërges 
De conciërges zorgen voor het onderhoud van de gebouwen en terreinen. Zij houden toezicht op ieders veiligheid. Zij onderhouden ook de kopieerapparaten, beheren de kluisjes en nog veel meer. Als je een conciërge nodig hebt, kun je contact opnemen met de receptie. 
 
ICT-helpdesk 
Heb je hulp nodig met het netwerk of met computerapparatuur? Kom dan langs bij de ICT-helpdesk in de hal van de Contactweg. Op de locatie Factory kun je terecht bij de receptie. Online vragen stellen kan ook via TopDesk.

Teamassistenten
Kun je bereiken via studentenadministratie@ma-web.nl voor:

  • Dagelijkse gang van zaken op je opleiding 
  • Verlofaanvragen 
  • Adreswijzigingen 
  • Algemene vragen over DUO 

Kantine 
Op de Contactweg is een kantine. Van maandag tot en met donderdag kun je daar eten tussen 09.00 en 15.30 uur. Op vrijdag is de kantine open van 09.00 tot 14.00 uur. 

Financiële administratie 
Eén van de taken van de financiële administratie is het versturen en innen van de rekeningen voor studenten. Voor informatie over deze rekeningen kun je terecht bij de teamassistenten. 

Overige ondersteunende diensten 
Contact met onderstaande diensten loopt meestal via je studieloopbaanbegeleider of de opleidingsmanager. De ondersteunende diensten zijn: 

  • Trajectbureau 
    • Instroom 
    • Zorg- en Advies Team (ZAT) 
    • Decanaat 
    • Verzuimbureau 
  • Studentenadministratie 
  • Examenbureau 
  • Roosterbureau 
  • Intakebureau 
  • Onderwijsontwikkeling en Kwaliteit 

Studentenraad 
Er is ook een studentenraad. Die bestaat uit zeven studenten van het Mediacollege Amsterdam. Zij vertegenwoordigen alle MA-studenten. De studentenraad denkt en praat mee op bestuursniveau, onder andere over hoe het onderwijs kan verbeteren. Heb jij een idee, suggestie, tip, klacht, droom, wens of wil je met de studentenraad in gesprek? Mail dan naar studentenraad@ma-web.nl. Je kunt ze ook volgen op Instagram


3 | Lestijden – Jaarplanning – Vakantierooster

Lestijden
9.00 – 11.00 uur    
Kleine pauze
11.15 – 13.15 uur
Grote pauze
13.45 – 15.45 uur
Kleine pauze
16.00 – 18.00 uur
Lesperiode      
Eerste lesdag      Maandag 4 september 2023
Laatste lesdagVrijdag 12 juli 2024 
Start schooljaar 24-25Maandag 1 september 2024 
Vakanties      
HerfstvakantieMaandag 23 oktober t/m vrijdag 27 oktober 2023
KerstvakantieMaandag 25 december 2023 t/m vrijdag 5 januari 2024
VoorjaarsvakantieMaandag 19 februari t/m vrijdag 23 februari 2024
Goede Vrijdag en Tweede PaasdagVrijdag 29 maart 2024 en maandag 1 april 2024
MeivakantieMaandag 29 april t/m vrijdag 3 mei 2024
HemelvaartDonderdag 9 mei 2024 en vrijdag 10 mei 2024
Tweede PinksterdagMaandag 20 mei 2024
ZomervakantieMaandag 15 juli t/m vrijdag 30 augustus 2024

4 | Ziekmelden – Absentie

Ben je ziek op je eerste schooldag? Bel dan het centrale telefoonnummer 020 – 850 95 00. Of stuur een e-mail naar absentie@ma-web.nl. Vermeld je naam, je klas en de reden waarom je afwezig bent. Zet ook in de e-mail wanneer je denkt dat je weer op school bent.  
 
Let op! 

  • Meld je altijd ziek vóór 09.30 uur ‘s ochtends. Als je dat pas later doet, sta je vermeld als ongeoorloofd afwezig. 
  • Als je jonger bent dan 18 jaar, mogen alleen jouw ouders of verzorgers je ziekmelden. Jijzelf dus niet.  
  • Als je na tien ziekdagen nog niet beter bent, dan moet je opnieuw worden ziekgemeld.
  • Als je weer beter bent, stuur je een e-mail naar absentie@ma-web.nl

Bekijk hier alle informatie over ziekmelden, absentie en verzuim.


5 | Informatie en communicatie

Je krijgt als student een MA-account met een e-mailadres (studentnummer@ma-web.nl). Dit is het enige e-mailadres dat we gebruiken om met jou te communiceren. Het MA-account geeft toegang tot het schoolnetwerk en de andere communicatiemiddelen die je nodig hebt. We zijn nog bezig met het ontwikkelen van een studentenplatform, dat alle communicatiemiddelen samenbrengt. Tot die tijd kan je de onderstaande sites gebruiken.

Ma-Live    Hier lees je wat er gebeurt op het Mediacollege Amsterdam  
MagisterHet actuele rooster en jouw gegevens zoals je aanwezigheid 
EducatorModule-informatie, lesmateriaal en voortgangsresultaten
welkombijma.nlWebsite voor nieuwe studenten 
ma-web.nl   Hier vind je publieke informatie over MA 
ma.topdesk.netVoor al je vragen over ICT 

Mediacollege sociale media

Communicatie met ouders/verzorgers 
Als je nog geen 18 jaar bent, informeren we altijd je ouders over jouw studie en je resultaten. We kunnen hen uitnodigen voor een gesprek als dat nodig is. Of je ouders kunnen een gesprek met ons aanvragen via de studieloopbegeleider. Als je 18 jaar of ouder bent, communiceren we direct met jou. We nemen dan geen contact meer op met je ouders of verzorgers zonder overleg met jou. 

Alle ouders krijgen een eigen inlogaccount voor Magister. Als je 18 jaar of ouder bent, moet je zelf een vinkje aanzetten om je ouders toegang te geven tot jouw gegevens.  

Zoals je je kunt voorstellen, wordt er in en om onze gebouwen veel gefilmd en gefotografeerd. We kunnen beelden gebruiken in onze marketing- en communicatie-activiteiten, tenzij anders nadrukkelijk is afgesproken.   

Marketing & Communicatie 
Onze school heeft een afdeling Marketing & Communicatie. Zij zorgen ervoor dat alle MA-communicatiemiddelen dezelfde huisstijl hebben. Als je middelen bedenkt of ontwikkelt voor MA, moet je altijd de regels van het huisstijlhandboek gebruiken. Je docent weet waar je die kunt vinden op MA Plein. De afdeling Marketing & Communicatie organiseert en coördineert ook alle MA-events en wervingscampagnes. Ze beheren ook de social mediakanalen en online platforms. Als je vragen hebt, dan kan je het team bereiken via communicatie@ma-web.nl, of loop even langs op de tweede etage bij kamer: C.2.55.


6 | Overig

Aanvragen aanvullende beurs voor mbo-studenten op alle niveaus 
Loop geen geld mis. Vraag altijd een aanvullende beurs aan, dan berekent DUO of je daar recht op hebt. Aanvragen is makkelijk. Je kan dat nog met terugwerkende kracht doen tot aan het begin van het schooljaar.  

Betalingsregeling 

Ben je jonger dan 18 jaar en hebben jouw ouders of verzorgers niet genoeg geld voor de spullen die je nodig hebt? Dan is er een regeling van MA en het ministerie van OCW.